En kort historik om Tensar stabiliseringsnät

by Andrew Lees, on januari 04, 2023

På 1970-talet började en revolution av konstruktionen av stödkonstruktioner och vägar, med Tensars uppfinning av polymera stabiliseringsnät.

Ett stabiliseringsnäts huvudsakliga funktion är att mekaniskt stabilisera granulära material, förstärka jordslänter och stödmurar, att ge säker åtkomst över mjuk mark, minska överbyggnadstjocklek och öka markens bärighet under vägar och järnvägar.

Tensar Grundkaffe – Mercer föreläsningen

Dr. Brian Mercer: Stabiliseringsnätens fader

Stabiliseringsnät uppfanns av Dr Brian Mercer, som patenterade Netlon-processen för att extrudera smält plast till galler, snarare än att väva polymerfiber, på 1950-talet. Det visade sig vara populära i många branscher, inklusive för väg och vattenbyggnad.

Brian-Mercer

Brian Mercer demonstrerar egenskaperna hos Netlon för Salvador Dali

Mercer såg potentialen för en bredare användning av stabiliseringsnät inom anläggningsteknik, om han kunde göra dem starkare och mer robusta, och han började utveckla ett sätt att möjliggöra dessa förbättringar för stabiliseringsnäten.

Hans uthållighet lönade sig, med uppfinningen av den revolutionerande ”Tensar-processen” 1978. Denna metod sträckte ut gallret för att rikta in polymernas molekyler med stabiliseringsnätets korsningar, vilket ökade styrkan och hållbarheten.

Tensar stabiliseringsnät bevisar sig på sitt första projekt

Tensar stabiliseringsnät testades första gången 1980 för att bygga en tillfällig stödmur som stöder en järnväg vid Newmarket Silkstone Colliery, Yorkshire. Uniaxialt stabiliseringsnät användes för att förstärka gruvstensavfall och stabilisera vallarna, medan biaxialt stabiliseringsnät stabiliserade stenmaterialet under.

Silkstone-colliery-tensar

Tensar stabiliseringsnät testades första gången på Silkstone Colliery, Yorkshire, 1980.

Prestandan överträffade alla förväntningar, utan någon märkbar sättning på tre år, trots att upp till 300 ton avfall passerade över järnvägen varje timme. Fascinationen av vad ”lite plast” kunde åstadkomma gjorde så att Tensars stabiliseringsnät visades i BBC:s Tommorow’s World-program, som kan ses här.

Fortsatt framgång och förbättring

Sedan dess har Tensar stabiliseringsnät använts på tusentals projekt globalt för att bygga jordhållningsstrukturer med upp till 120 års livslängd för att stödja vägar, järnvägar och trafikerade områden. Detta sparar betydande tid och pengar jämfört med alternativa metoder.

Tensar-TriAx

Det revolutionerande Tensar TriAx stabiliseringsnät lanserades 2007.

Stabiliseringsnät fortsätter att utvecklas, med ett sexkantigt rutnät, Tensar TriAx, som lanserades 2007. För vägar ger ballast stabiliserat med Tensar TriAx högpresterande trottoarer som är avsevärt tunnare, håller längre, använder mindre material och möjliggör återanvändning av lågkvalitativ platsvunnen fyllning, vilket minskar miljöpåverkan.

Vårt engagemang för forskning och utveckling

Vårt internationella rykte för innovation bygger på vårt engagemang för forskning och utveckling under de senaste 25 åren. Vi har investerat betydande summor pengar i forskningsprojekt runt om i världen, med partners som University of Nottingham, University of Minnesota, Czech tekniska universitet, Prag, UK transport och forskningslaboratorier, och US Corps of Engineers.

US Corps

US Corps of Engineers har genomfört ett flertal fullskaliga prestandaförsök av Tensar stabiliseringsnät i vägbeläggningar.

Tensar stabiliseringsnät: En revolutionerande innovation

Mercer, som belönades med Royal Academy of Engineers MacRobert Award för innovation 1984, var övertygad om att Tensar skulle vara revolutionerande. Nästan 20 år efter hans död har han fått rätt: 2013 utsågs Tensar till en av Storbritanniens mest betydande uppfinningar, under 1900-talet, tillsammans med innovationer inklusive Alan Turnings Universal Machine.

Mercers arv är verkligen här för att stanna. Stabiliseringsnät kommer att fortsätta att göra det ”omöjliga, möjligt”, och hjälpa till att leverera infrastruktur som passar för 2000-talet och framåt.

Tensar stabiliseringsnät: Brett användningsområde

Våra innovativa och högpresterande produkter för stabiliseringsnät och geotextil erbjuder alternativa tillvägagångssätt till traditionella metoder. Dessa har gynnat tusentals projekt världen över, från väg-, järnvägs- och flygplansinfrastruktur till bostäder, kommersiella byggnader, avfall och deponier, och allmännyttiga tjänster och energi.

Fujirah Walls

Tensars TensarTech TW1-system användes för att bygga upp till 60m höga förstärkta jordsskyddsmurar för Fujairah Freeway som förbinder Dubai med Al Fujairah, UAE.

Med ett expertteam för tekniska tjänster och ett internationellt nätverk av distributionspartners tillhandahåller vi också professionellt stöd och opartiska rådgivning till projekt, från produktval och ingenjörsdesign, till vägledning för konstruktion på plats.

 

Topics: